Treći trimestar - kratak vodič za preživljavanje

October 03, 2024 Venoma 0 Comments

 


Dobar dan drage moje, nadam se da ste dobro! Nakon prvog i drugog uspešno preživljenog trimestra trudnoće, evo mene sa najnovijim iskustvom preživljavanja trećeg trimestra trudnoće! Kao i u prethodnim postovima, ne očekujte ništa manje od otvorene iskrenosti u prenošenju mog dosadašnjeg trudničkog iskustva. Imajte takođe u vidu da je svaka trudnoća individualna, ja ne pišem u svojstvu stručnog medicinskog radnika, već prenosim svoje iskustvo sa prvom trudnoćom.


Ako ste i vi trudnica koja je uspešno dogurala do trećeg trimestra i u ovaj post gleda preko svog trudničkog stomaka, čestitam! Ne samo da je još malo pa gotovo, nego ste svakako preživele dve trećine svog trudničkog putovanja uspešno. Pređimo na to šta je tačno mene zadesilo u trećem trimestru.


Šta je novo, a šta staro od simptoma trudnoće u trećem trimestru?


Vaše dete počinje ozbiljno da se pomera u stomaku


Ooooo da! Nema više nežnih leptirića i golicanja, sve što ćete sada dobiti su udarci i šutevi u organe koji se vašem detetu nađu na putu ka udobnijem položaju. Neće biti prijatno. Moj je konkretno targetirao rebra. Moja prijateljica je bila šutirana u bešiku do nivoa incidenta. Generalno, ne možete ništa uraditi povodom ovoga nažalost.


Živopisni snovi


Bilo da je u pitanju to što vam je san lakši jer ste vi teže i neudobnije spavate ili vas dete maltretira pa teže zaspite i lakše se budite, svejedno, živopisni snovi iz prvog trimestra će se vratiti u punom sjaju. Ovoga puta čak mogu biti i na temu bebe i budućnosti, čak ni ne moraju biti toliko duboki i izvučeni iz podsvesti koliko će prosto biti svakodnevno prisutni.


Pomolite se za vašu bešiku


Redovni odlasci do toaleta postaće još redovniji, što ne znači da treba da skratite unos tečnosti - vi ipak održavate nivo vode u bazenčetu u vašem stomaku, sećate se? Ako ste slučajno letnja trudnica kao ja, nalivajte se vodom bez kraja i konca. 

Zapravo, što se više nalivate, manje ćete vode zadržavati tamo gde ne treba.


Otoci svega ikada


...a najviše nogu i stopala vas očekuju ukoliko nameravate da se krećete, a možda i ako ne nameravate. Budite oprezni, ako je oticanje ekstenzivno, potrebno je javiti se lekaru. Svakako, oticanje esktremiteta bar u nekoj meri vas svakako neće zaobići. Podignite noge na visinu i maltretirajte muža da vam masira stopala. Konsultujte se sa vašim lekarom oko suplementacije magnezijumom.


Opstipacijo, moj stari druže


Ne znam da li mi je nešto teže palo nego to što sam 8 meseci bila u opstipaciji. Probala sam da se nakljukam suvim šljivama, trešnjama, kajsijama, raznim kašama i semenjima, Portalak sirupom (koji bi rezultate davao samo povremeno), čak sam koristila i mikroklizme koje su dozvoljene (Evaqu mikroklizme) ali bi one imale krajnje neprijatan efekat na mene, a davale minimalan rezultat.

Iskreno, više puta mi je došlo da se bacim sa terase jer su mi celi dani prolazili u pokušajima da uspostavim iole normalnu peristaltiku creva. Poslednje što je dalo ikakve rezultate je čaša Donat vode na prazak stomak ujutru, a Portalak sirup uveče + izbacivanje šećera i belog brašna. Svakako, opstipacija je jedno zlo koje ne želim ni najgorem neprijatelju.


Gojenje malo usporava


Tačno je da bi u drugom trimestru trebalo da nabacite najveći deo svoje trudničke težine. I u trećem trimestru bi trebalo da se ugojite (optimalno 4-5 kg, koliko sam lično uspela da istražim), a mnoge žene i izgube neko kilo u devetom mesecu. 

Iskreno, svanulo mi je kad je vaga prestala opsesivno da skače.


Gestacijski dijabetes


Još jedna divna karta koju sam izvukla u ovoj podeli bio je GB koji je pokazao moj OGTT test u 27. nedelji trudnoće. Moj lekar je odlučio da me drži bez lekova, ali na strogoj dijeti bez belog brašna i šećera. OGTT uradite čak i ako vam je nivo glukoze normalan, moj je bio, pa sam opet imala dijabetes.

Bila sam potpuno očajna kad sam saznala + nisam imala predstavu kako da ne ostanem gladna samo na povrću i belom grilovanom mesu, s obzirom da mi je čak i voće bilo zabranjeno. Ukoliko se i vama ovo desi, bitno je da ipak pratite dijetetska uputstva lekara jer, osim svog zdravlja, možete ugroziti i razvoj i predispozicije svog nerođenog deteta. Najveći rizik je od prevelike bebe koja će onda i teže izaći, a o tome najradije ne bih da dužim... Mislim, ako vam treba dodatna motivacija da ostanete na dijetetskoj ishrani, slobodno izguglajte moguće komplikacije.

Svakako, nije lako izbaciti šećer, belo brašno i voće, posebno za mene kojoj je to bilo otprilike 80% ishrane tokom trudnoće. Ne postoji ništa što možete uraditi da sprečite pojavu GB-a, pominju se tu kao neki faktori koji povećavaju rizik, ali statistika je takva da je 50% trudnica koje su ga imale bilo bez ikakvih faktora rizika za isti. Tako da, ako izvučete ovu boljku, nemojte kriviti sebe, niste ništa loše uradile. Ja lično sam i počela da vežbam i hranila se zdravije no ikad kada su mi ovo dijagnozirali.


Uskoro će svaka aktivnost biti kao trening


Želite da legnete, sednete, ustanete? Sve će postati problematično i oduzimaće vam vreme i iziskivaće dodatan napor. Ne preporučujem da sedate ili legnete na pod pri kraju trudnoće jer ćete jako teško ustati bez tuđe pomoći (ne šalim se).


Preterano znojenje


Kako je moja trudnoća doživljavala svoj foto-finiš u toku toplotnog talasa, otkrila sam da postoje zaista neobična mesta na telu na kojima možete da se znojite. I to stalno. Bonus je to što će se vaš znoj neprijatnije osećati pod uticajem hormona, tako da predlažem odličan i jak dezodorans/antiperspirant za ovaj period vašeg života, kao i posle porođaja.


Spavanje, šta je to?


Posebno iritantno mi je bilo to što su ljudi oko mene ponavljali da treba da se naspavam pre nego što beba dođe. Mili moji, spavati je bilo skoro nemoguće sa viškom kilograma, ogromnim stomakom, detetom koje divlja iznutra momenta kad vi prestanete da se krećete + bonus moje letnje trudnoće su previsoke temperature koje sam morala da izržim u sopstvenom znoju. Tako da, ako možete, naravno, spavajte što više. Ako ne možete, ne brigajte naročito, nije da možete da se naspavate unapred.


Treći trimestar - kako preživeti?


Uz Božju pomoć i nadu da je srećan kraj na vidiku, treći trimestar je trimestar koji se završava na mišiće više nego bilo koji drugi.


U trećem trimestru je potrebno:

-odlaziti na redovne ginekološke preglede, kasnije CTG preglede

-odabrati lekara i ustanovu gde ćete se poroditi

-pohađati školice roditeljstva ili pripreme za porođaj ako ste prvorotka

-ostanite aktivni, šetajte ili vežbajte ukoliko vam je dozvoljeno

-pijte prenatalne vitamine i koju god dodatnu terapiju da ste dobili

-reagujte na nedostatak pokreta bebe, bilo kakve neočekivane kontrakcije, krvarenja, pucanje vodenjaka itd.


Ako je moguće, obezbedite sebi da vam tokom trećeg trimestra bude što udobnije. Batalite sve kućne poslove koji zahtevaju presamićivanje preko stomaka. Sve što vam ne prija, ne treba da radite. Ako vežbate, prilagodite vežbe ovom trimestru.



Bonus saveti za lakše preživljavanje trećeg trimestra


Obavezno mažite stomak kako biste predupredile nastanak strija. Deveti mesec je posebno kritičan. Mene je spasilo Mustela ulje protiv strija, mala žuta bočica. 


Vežbajte i krećite se koliko možete, ma koliko se osećale kao morž i koliko vam bila muka više od života. Radi lakšeg porođaja, ako nameravate prirodan porođaj, svaka unca snage i kondicije će vam biti od koristi.


Nije neophodno da imate komplet sve pripremljeno za bebu. Sve što vam zafali danas možete kupiti ili naručiti online i biće kod vas za par dana, nemojte se previše opterećivati.


Ozbiljno porazgovarajte sa partnerom o prisustvu na porođaju, ako je to moguće u ustanovi gde nameravate da se porodite. Meni je prisustvo partnera bilo od izuzetnog značaja.


Ne zaboravite da pijete dovoljno vode, zvuči kao glup savet, ali je poprilično značajan jer vi bukvalno imate bazen za bebu u svom stomaku, nikad ne znate kad će vam pući vodenjak ili krenuti porođaj, a u nekim ustanovama i dalje ne dozvoljavaju da se pije voda tokom porođaja.


Ako ste prvorotka, pronađite žensku osobu od poverenja (koja je već mama) da vam dođe u posetu tokom prvih dana nakon izlaska iz porodilišta. Iako se mnoge žene odlučuju za majku, tetku ili svekrvu u ovim situacijama, možda će vam biti značajno lakše ako to bude osoba približnija vašim godinama koja je informisana o tome kako se nega bebe sprovodi u 21. veku jer će sigurno postojati neke stvari oko kojih ćete se sukobljavati sa starijim generacijama majki. Nije vam potreban dodatan teret u prvim danima sa bebom dok vas voze hormoni, već bezrezervna podrška i ženska solidarnost.


O samom porođaju nećemo razglabati u ovom postu jer je u pitanju krajnje individualno iskustvo o kojem bi bilo najbolje da se informišete kod vašeg ginekologa i u ustanovi u kojoj ste rešili da se porađate. Ni hiljadu tuđih iskustava vas možda ne pripremi za ono što vas čeka jer mnogo toga zavisi isključivo od vašeg tela, vaše bebe i odluka babice i lekara u čijim se rukama nađete.



Za (srećan) kraj

Dobra vest je, izdržale ste do sad, a do kraja nema još mnogo! Uskoro ćete biti kod kuće sa vašom bebicom. Srećno vam bilo, mama!


Voli vas vaša Venoma




0 LOVELY COMMENTS: